« Tillbaka

BIM och sprinklerdesign


Kursbeskrivning

Inom sprinklerområdet skedde det exempelvis under 1970-talets början när man för första gången började betrakta lagringsrisker som ett eget område, när RUS 120:1 publicerades.

 

Nästa stora hopp var när datorberäknade system ersatte de tidigare självklara handberäkningarna – då var vi framme vid 1980-talets slut.

 

Något lite senare slog CAD-ritning ut tidigare använda tuschpennor och ritningspapper.  

 

Gemensamt i alla sådana här situationer är att de föregås av en period när först någon nytänkare och innovatör kommer på en idé. Den plockas initialt upp av nyfikna experter, men så länge de gamla metoderna är lika effektiva, i alla fall i det korta perspektivet, så blir det inget allmänt genomslag. Men så plötsligt en dag ”måste alla använda det”. De som då missat tåget hamnar på sidan om och kanske aldrig hinner ifatt igen.

 

Nu är det dags för nästa steg. Att rita sprinklersystem i 3D har nu förekommit i ganska många år. Det skulle kunna ses som ett steg i sig, men är än så länge bara en högre nivå av CAD-ritning. En trend på uppgång är det som kallas för Building Information Modeling, känt under sin förkortning BIM. 

 

När alla fack laddar in alla sina ingående delar i samma modell så tar man steget in i framtiden. Så länge en eller flera branscher inte riktigt är med på banan så haltar processen. Just nu står sprinkler och knackar på dörren – så då gäller det att vara med när dörren öppnas, så att man är på rätt sida när den stängs, när projektbeskrivningen förutsätter att man kan arbeta fullt ut i BIM.

 

Vi har därför tagit över en av världens ledande kompetenser inom BIM och sprinkler. Alan Johnston från Hydratec. Företaget är känt för många på den svenska sprinklermarknaden efter att i över 30 år varit ett av de dominerande vad gäller både hydrauliska beräkningar och CAD-applikationer för sprinkler, med varumärkena HydraCalc och HydraCAD. Sedan många år tillbaka är man även i spetsen för användningen av integrationen av sprinkler i BIM-projekt.

 

Ta därför chansen att lyssna, lära och ställa frågor. Alan kommer prata om hur man framgångsrikt går från 2D eller vanlig 3D till smarta BIM-lösningar. Vilka problem är de vanligaste och hur löser man dem. Hur integrerar man Revit med olika branschstandarer inom just sprinklerområdet. Vilka är kostnaderna för att sätta igång – och vilka kan bli effekterna om man inte tar steget in i BIM-världen nu? Den amerikanska marknaden är till stora delar redan där så vi kan med stor sannolikhet lära oss mycket av vad som sker där.

 

Välkommen till Seminarium BIM och sprinklerdesign!

Tid

1 dag, 09:30 - 15:00

Pris

Deltagaravgift 2 500 SEK exkl. moms
Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Kontaktuppgifter

Tel:  08 - 556 336 60
E-post:  info@albacon.se

Webbyrå Stockholm